prozirno drvo

Upotreba prozirnog drveta u građevini i elektronskim sistemima

Drvo je snažan i svestran građevinski materijal, ali kao i svaki materijal, ima svoje nedostatke (vremenom trune, propada od buba i blokira prolazak svetlosti).

Obične staklene ploče nisu mnogo bolje. One lako lome svetlost i dopuštaju velikoj količini energije da se slije unutar zgrade ili izađe van nje. Inženjeri su pronašli najbolje iz oba: prozirno drvo.

Naučnici Liangbing Hu, Dr. Mingwei Zhu i njihove kolege sa Univerziteta u Marilandu, uspeli su blok drveta napraviti prozirnim, čime su dobili materijal koji bi se mogao koristiti u građevini, te u elektronskim sistemima koji se temelje na svetlu.

Naučnici su iz drveta uklonili molekul koji ga čini krutim i tamne je boje, te su dobili bezbojne stanične strukture celuloze ispunjene epoksi smolom, pa je tako nastalo drvo koje je većim delom prozirno.
 
 providno drvo
 
transparentno drvo

 

 

"Ovo bi se moglo koristiti u automobilima jer je drvo istovremeno prozirno i velike čvrstoće", izjavio je Dr. Zhu, prvi autor studije. "Takođe biste ga mogli koristiti kao jedinstven građevinski materijal."

Uklanjanjem boje i hemikalija, drvo je postalo prozirno, ali je ujedno čvršće i bolji izolator od stakla, te poseduje svojstvo bolje biorazgradivosti od plastike.

Proces koji je drvo učinio prozirnim započeo je kuvanjem u vodi pomešanoj sa natrijum hidroksidom i drugim hemikalijama, oko 2 sata. To je iz drveta ispralo lignin, molekul koji drvetu daje boju. Nakon toga su preko bloka drveta prelili epoksi smolu koja ga je učinila četiri do pet puta čvršćim.

Jedno od zanimljivih svojstava "novog" drveta je u tome što je zadržalo strukturu i prirodne kanale koji su se formirali dok je bilo "pravo" drvo. Ti mikrokanali mogu dovoditi svetlo slično kao što provode hranjive materije kao deo biljke. "U tradicionalnom materijalu svetlost se raspršuje", kaže Hu. "Ako dobijete takav efekat u drvetu, u kuću će vam ulaziti više svetla".

U sledećim fazama istraživanja naučnici će nastojati razviti tehniku koja bi im omogućila skaliranje ove tehnologije, kako bi se mogli proizvoditi veliki blokovi prozirnog drveta koji će se koristiti za razne namene od izrade prozora, građevinskih materijala i nameštaja, pa sve do malih aplikacija poput precizne optičke opreme koja se obično proizvodi od stakla ili plastike.

Izvori: phys.org,youtube.com

Srodni članci