Blog

Kako otkriti da li je slika originalna

Kako otkriti da li je slika originalna i odakle je prekopirana

Na internetu postoji puno prezentacija firmi sa proizvodima koje te firme nude. Ali ti proizvodi često i nisu proizvod same firme, nego su preuzete sa nekih drugih sajtova i stavljeni na sajt kako bi obmanuli kupce i privukli njihovu pažnju.

Zbog toga evo jednog kratkog i jednostavnog uputstva, kako da otkrijete poreklo bilo koje slike na internetu. Primer je sa našeg sajta, iz kategorije Vitrine

Promer 1:

Korak 1. Desni klik na sliku i kopirate njen link

kopiraje linka lokacije fotografije

Korak 2. Idete na GOOGLE IMAGE i kliknete na mali fotoaparat u search polju

google pretraga slika

Korak 3. Kopirajte link u ponuđeno polje

Posle ovoga, google će vam prikazati sve lokacije na kojima se ista slika nalazi i vizuelno slične slike.

pretraga sličnih fotografija

Šta nas je navelo da napišemo ovaj tekst?

Baveći se dugi niz godina proizvodnjom nameštaja, uvideli smo da na internetu postoji dosta preduzeća koje su kao svoje radove prezentovali slike preuzete sa nekih drugih sajtova. Konkretno, u poslednjem slučaju na koji smo naišli, slike kuhinja su preuzete sa nekih američkih i italijanskih sajtova i prezentovane kao da su radovi jedne firme iz Srbije.

Sa druge strane, firme koje imaju prezentacije na internetu i koje su aktivne na društvenim mrežama, mogu da postanu žrtve prevaranata širom sveta. Primer za to su ponude koje nam stižu iz npr. Rusije ili sa lažnih profila na Facebook-u, gde traže dva-tri uzorke za proizvode. Vi pošaljete uzorke, platite sve troškove i kasnije vas niko ne kontaktira. Poslednja u nizu ponuda koja nam je stigla je istog ovog tipa, ali preko facebook-a, gde nam uzorke traži Srbin koji posluje u Italiji, i traži širi asortiman uzoraka. Istom ovom metodom smo videli da je profil lažan, a da su slike na profilu u stvari slike sa sajta nekog makedonskog boksera.

Da li imate pitanje? Kliknite na lajk ili napisite komentar

© 1997-2021 Savo Kusić. All Rights Reserved. Designed By Savo Kusić